Μετεγχειρητικες οδηγιες – FESS

Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;

Αμέσως μετά την εγχείρηση μπορεί να νιώσετε τη μύτη σας βουλωμένη. Αυτό μπορεί να συμβεί αν χρειαστεί να τοποθετηθούν αιμοστατικά ταμπόν στην μύτη κατά την εγχείρηση. Βεβαίως αυτό δεν είναι πάντοτε αναγκαίο. Τα ταμπόν, αν χρησιμοποιηθούν, αφαιρούνται από την μύτη μέσα σε 24 περίπου ώρες μετά την εγχείρηση. Ασφαλώς, είναι φυσικό να αισθάνεστε την μύτη κάπως βουλωμένη ακόμα και μετά την αφαίρεση των ταμπόν για μερικές μέρες, μέχρις ότου αποσυμφορηθεί από την βλέννα και το φούσκωμα που προκαλεί η εγχείρηση.

Είναι σημαντικό να μη φυσήξετε τη μύτη σας για 48 ώρες μετά την επέμβαση προς αποφυγή αιμορραγίας. Η χρήση αλατόνερου για μερικές μέρες στην μύτη συνιστάται για αποσυμφόρηση. Μπορεί να προσέξετε λίγο αίμα και βλέννα από την μύτη για μερικές μέρες μετά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Καλό είναι να αποφεύγετε τις σκόνες και τους καπνούς κατά την διάρκεια της ανάρρωσης.

Πόσο καιρό χρειάζεται να απουσιάσω από την δουλειά;

Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για ένα βράδυ μετά την επέμβαση. Ακολούθως, θα χρειαστείτε περίπου μια βδομάδα ξεκούρασης στο σπίτι. Αν ασχολείστε με χειρωνακτική εργασία θα χρειαστείτε 2 εβδομάδες απουσίας από την δουλειά.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Κάθε χειρουργική επέμβαση εμπεριέχει κάποια ρίσκα. Οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές είναι βεβαίως σπάνιες.

Αιμορραγία: Πολύ συχνά, παρουσιάζεται μικρή ποσότητα αίματος από την μύτη για μερικές μέρες μετά την εγχείρηση. Η βαριά αιμορραγία (ρινορραγία) είναι πολύ σπάνια και ακόμα πιο σπάνια η αναγκαιότητα μετάγγισης αίματος.

Πρόβλημα στο μάτι: Οι παραρρίνιοι κόλποι γειτνιάζουν με τις κοιλότητες που εμπεριέχουν τα μάτια (οφθαλμική κοιλότητα). Σε μερικές περιπτώσεις, μικρή αιμορραγία μέσα στην κοιλότητα του ματιού μπορεί να προκαλέσει μελάνιασμα γύρω από το μάτι. Αυτό συνήθως, αν συμβεί, υποχωρεί από μόνο του αλλά είναι σημαντικό ο ασθενής να μην φυσήξει την μύτη του για αυτό το διάστημα. Πιο σοβαρή αιμορραγία στο μάτι είναι πολύ σπάνια. Αν αυτό συμβεί, τότε μπορεί να προκληθεί σοβαρό φούσκωμα (οίδημα) στο μάτι, διπλωπία ή ακόμα και τύφλωση.

Διαρροή εγκεφαλικού υγρού: Οι παραρρίνιοι κόλποι συνορεύουν και με την βάση του κρανίου που εμπεριέχει τον εγκέφαλο. Γύρω από τον εγκέφαλο υπάρχει υγρό. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί διαρροή αυτού του υγρού μέσα στην μύτη (ρινόρροια). Αν αυτό συμβεί και δεν διαπιστωθεί από τον χειρουργό κατά την διάρκεια της εγχείρησης μπορεί και μεταγενέστερα να διορθωθεί με άλλη χειρουργική επέμβαση.

 

Πόσο συχνά μπορούν να προκληθούν επίπλοκες;

Σε γενικές γραμμές, σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες με αυτή την επέμβαση. Σε έρευνα που έγινε μεταξύ Ωτορινολαρυγγολόγων στην Αγγλία και την Ουαλία που επιτελούν αυτή την εγχείρηση, βρέθηκε ότι επίπλοκες στα μάτια προκλήθηκαν μόνο σε 1 στους 500 ασθενείς και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάστηκε απώλεια όρασης. Διαρροή εγκεφαλικού υγρού προκλήθηκε σε 1 στους 1000 ασθενείς. Μη σοβαρές επιπλοκές όπως αιμορραγία στην μύτη, ήταν αυτές που παρατηρήθηκαν συχνότερα. Στη δική μας εμπειρία, μετά απο περισσότερες απο 2000 ενδοσκοπικές επεμβάσεις, δεν είχαμε ποτε επιπλοκές απο τα μάτια ή διαρροή εγκεφαλικού υγρού.