Τι είναι η τυμπανοπλαστική;

Η τυμπανοπλαστική τύπου 1 ή αλλιώς μυριγγοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση για διόρθωση (κλείσιμο) της τυμπανικής διάτρησης (τρύπα στο τύμπανο). Υπάρχουν βεβαίως και άλλου τύπου τυμπανοπλαστικές στις οποίες δεν θα αναφερθούμε.

Πως επιτελείται η τυμπανοπλαστική;
Η τυμπανοπλαστική επιτελείται από ειδικό χειρούργο ωτορινολαρυγγολόγο και στα παιδιά πάντοτε κάτω από γενική αναισθησία.
Η τομή γίνεται είτε πίσω από το αυτί είτε μπροστά και πάνω από το άνοιγμα του έξω πόρου του αυτιού. Για το κλείσιμο της διάτρησης του τυμπάνου χρησιμοποιείται μόσχευμα το οποίο συνήθως αποτελείται από κροταφική περιτονία η οποία είναι η μεμβράνη που καλύπτει τον κροταφικό μυ. Αυτό πολύ απλά εξάγεται από την ίδια τομή ακριβώς κάτω από το δέρμα. Ακολούθως, με συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική το μόσχευμα τοποθετείται με τρόπο ούτως ώστε να καλύψει τη διάτρηση του τυμπάνου και σταθεροποιείται με την τοποθέτηση ειδικής γάζας στον έξω ακουστικό πόρο. Η τομή στο δέρμα ράβετε με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα και δένεται με επίδεσμο γύρο από το κεφάλι. Αυτός ο επίδεσμος συνήθως παραμένει γύρω από το κεφάλι του παιδιού για ένα βράδυ ώστε να αποφευχθεί η πιθανή επιπλοκή αιματώματος (συλλογή πηχτού αίματος) κάτω από την πληγή.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και ποια τα ποσοστά επιτυχίας της τυμπανοπλαστικής;
Τα ποσοστά επιτυχίας της τυμπανοπλαστικής είναι ιδιαίτερα ψηλά, γύρω στο 90% σε έμπειρα χειρουργικά. χέρια. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το μέγεθος της διάτρησης, την παρουσία ή μη μόλυνσης στο αυτί κατά την διάρκεια της επέμβασης, και την γενική κλινική κατάσταση του ασθενή.
Η συχνότερη επιπλοκή της επέμβασης είναι η μόλυνση κυρίως στην δερματική τομή η οποία όμως συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά. Επίσης υπάρχει πιθανότητα αιμορραγίας ή αιματώματος κάτω από την τομή που όμως ελαχιστοποιείται με την τοποθέτηση επίδεσμου γύρο από το κεφάλι όπως προαναφέρθηκε. Η μόνη άλλη πιθανή επιπλοκή στην απλή τυμπανοπλαστική (μυριγγοπλαστική) είναι η συνήθως παροδική αλλοίωση στην γεύση του παιδιού στο μπροστινό μέρος της γλώσσας λόγο προσβολής σε ένα νεύρο (την χορδή του τυμπάνου) που περνά ακριβώς πίσω από το τύμπανο. Η πιθανότητες προσβολής αυτού του νεύρου όμως είναι και πάλι πολύ μικρές.