Τι είναι η θυρεογλωσσική κύστη:

Η θυρεογλωσσική κύστη είναι μια κύστη που βρίσκεται στο άνω μέσο μέρος του τραχήλου μεταξύ του πηγουνιού και του λάρυγγα. Η κύστη μετακινείται πάνω και κάτω με την κατάποση και την κίνηση της γλώσσας μέσα και έξω από το στόμα. Εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία αλλά κάποτε και σε ενήλικα άτομα. Αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μη υποχώρησης ενός πόρου μεταξύ της βάσης της γλώσσας και του πρόσθιου, κάτω μέρους του τραχήλου που βοηθά τον θυρεοειδή αδένα να κατέλθει σε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ηλικίας.

 

Γιατί χρειάζεται αφαίρεση;

Η θυρεογλωσσική κύστη συχνά μολύνεται μετά από λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού. Όταν αυτό συμβεί η κύστη φουσκώνει και το δέρμα που την περιβάλλει κοκκινίζει. Αρχικά χρειάζεται θεραπεία με χρήση αντιβιοτικών και αν δεν αφαιρεθεί χειρουργικά μετέπειτα τείνει να ξαναμολύνεται.  Επίσης υπάρχει μικρό ρίσκο μετεξέλιξης της σε κακοήθη όγκο στους ενήλικες.

 

Πως γίνεται η εγχείρηση;

Η εγχείρηση γίνεται συνήθως κάτω από γενική αναισθησία. Κάνουμε μια μικρή τομή στο δέρμα πάνω από την κύστη και αφού περιβάλλουμε την κύστη προσεχτικά την αφαιρούμε. Το μεσαίο μέρος του υοειδούς οστού στο τράχηλο χρειάζεται επίσης να αφαιρεθεί καθώς ο θυρεογλωσσικός πόρος συνήθως περνά δια μέσου του.  Αν δεν αφαιρεθεί αυτό το μέρος του υοειδούς οστού τότε οι πιθανότητες υποτροπής της κύστης είναι πολύ μεγάλες. Μετά, το δέρμα ράβεται με κατάλληλες ραφές. Κάποτε χρειάζεται η τοποθέτηση μιας μικρής πλαστικής παροχέτευσης που συνήθως αφαιρείται την επόμενη μέρα της επέμβασης.

Μετεγχειρητικά, δεν υπάρχει σημαντικός βαθμός πόνου και αυτός αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι είτε την ίδια μέρα είτε την επομένη της εγχείρησης.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Οι επιπλοκές από αυτή την επέμβαση είναι σπάνιες. Η λοίμωξη και η αιμορραγία είναι οι συχνότερες. Υπάρχει επίσης το ρίσκο υποτροπής της κύστης αλλά αν αφαιρεθεί το μεσαίο μέρος του υοειδούς τότε αυτό το ρίσκο είναι πολύ μικρό.