Τι είναι η παρωτίδα;

Η παρωτίδα είναι ένα ζευγάρι σιαλογόνων αδένων στο πρόσωπο. Υπάρχει ένας αδένας σε κάθε μεριά του προσώπου μπροστά από τα αυτιά.

Εξογκώματα ή όγκοι μπορούν να δημιουργηθούν στον αδένα ως αποτέλεσμα ανώμαλης ανάπτυξης μέρους του αδένα. Αυτοί οι όγκοι είναι συνήθως καλοήθεις. Οι κακοήθεις όγκοι στην παρωτίδα (καρκίνος) είναι σπάνιοι.

Αναρροφητική βιοψία στο ιατρείο (FNA) μπορεί να βοηθήσει στη διαλεύκανση της φύσης του όγκου.

Γιατί χρειάζεται η εγχειρητική αφαίρεση του όγκου;

Αν και 80% των όγκων στην παρωτίδα είναι καλοήθεις, συστήνεται η αφαίρεση τους καθώς γενικά, συνεχίζουν να μεγαλώνουν και με την πάροδο του χρόνου υπάρχει η πιθανότητα μετεξέλιξης τους σε κακοήθεις. Επίσης, η έγκυρη διάγνωση της φύσης του όγκου είναι μόνο κατορθωτή με την αφαίρεση και ιστολογική ανάλυση του.

Η παρωτιδεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση όλης ή μέρους της παρωτίδας μαζί με τον όγκο.

Τι περιλαμβάνει η παρωτιδεκτομή;

Η εγχείρηση γίνεται κάτω από γενικό αναισθητικό. Η τομή ξεκινά από μπροστά από το αυτί και κατεβαίνει κάτω στο πλάγιο μέρος του λαιμού. Αν και κάπως μεγάλη, συνήθως επουλώνει πολύ καλά και είναι πανομοιότυπη με αυτή που χρησιμοποιείται στην αισθητική χειρουργική πρόσωπου (Face lift). Στο τέλος της εγχείρησης τοποθετείται προσωρινά πλαστικός σωλήνας παροχέτευσης και η πληγή κλείνεται με τα κατάλληλα ράμματα ή συνδετικά κλιπς. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως για 24-48 ώρες μετά την επέμβαση. Η απουσία από την εργασία συνίσταται για περίπου δύο εβδομάδες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Αδυναμία Προσωπικού Νεύρου:

Το προσωπικό νεύρο περνά με τους κλάδους του διαμέσου της παρωτίδας. Αυτό το νεύρο κινεί τους μύες του προσώπου (ένα για κάθε μεριά). Αν τραυματιστεί από την εγχείρηση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή παράλυση μέρους, ή όλης της μιας μεριάς του πρόσωπου. Η χρήση ειδικού νευροδιεγέρτη (nerve monitor) για την παρακολούθηση του νεύρου και των κλάδων του κατά την εγχείρηση, διευκολύνει στη μείωση τέτοιου ενδεχόμενου.

Ακόμα και αν αυτό συμβεί, η αδυναμία του νεύρου είναι παροδική στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε καλοήθεις όγκους η πιθανότητα μόνιμης αδυναμίας του πρόσωπου λόγω τραυματισμού του νεύρου κατά την εγχείρηση είναι περίπου 1%.

Μούδιασμα στο αυτί:

Το δέρμα γύρω από την πληγή αλλά κυρίως το λοβίο του αυτιού ενδεχομένως  να είναι μουδιασμένα για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την εγχείρηση.

Αιμάτωμα:

Πηχτό αίμα κάτω από το δέρμα στην περιοχή της πληγής (αιμάτωμα) μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπου 5% των περιπτώσεων και αυτό κάποτε χρειάζεται χειρουργική παροχέτευση.

Συρίγγιο σάλιου:

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί κάποια διαρροή σάλιου, που φυσιολογικά παράγεται από την παρωτίδα. Αυτό μπορεί να βρει έξοδο διαμέσου της πληγής, ή να συγκεντρωθεί κάτω από το δέρμα σχηματίζοντας μια κύστη στην περιοχή της επέμβασης σε περίπου 2-5% των περιπτώσεων. Αφαιρείται συνήθως επιτυχώς με αναρρόφηση στο ιατρείο.

Σύνδρομο Frey:

Ορισμένοι ασθενείς αντιλαμβάνονται κάποιαν εφίδρωση και κοκκίνισμα του προσώπου στην περιοχή της επέμβασης κατά την διάρκεια του φαγητού. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί τα σιελογόνα νεύρα που πριν την εγχείρηση νεύρωναν την παρωτίδα, η οποία τώρα αφαιρέθηκε, τώρα νευρώνουν τους ιδρωτοποιούς αδένες κάτω από το δέρμα. Αυτό συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αγωγή.