Οι αμυγδαλές είναι δύο μικροί αδένες στο λαιμό. Ο ρόλος τους είναι η καταπολέμηση μικροβίων στη νεαρή παιδική ηλικία. Μετά την ηλικία περίπου των τριών χρόνων, ο ρόλος των αμυγδαλών μειώνεται σημαντικά και συνήθως συρρικνώνονται.
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καταπολεμά τα μικρόβια και χωρίς τις αμυγδαλές.

Πότε χρειάζεται να αφαιρεθούν;
Οι αμυγδαλές αφαιρούνται κυρίως εάν προκαλούν συχνές αμυγδαλίτιδες.
Ο άλλος κύριος λόγος για αφαίρεση των αμυγδαλών είναι η απόφραξη του λαιμού, λόγω του μεγέθους τους, προκαλώντας προβλήματα στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μικρά παιδιά έχουν αμυγδαλές τόσο μεγάλες που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν κατά την διάρκεια του ύπνου.
Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι ένα φούσκωμα που δημιουργείται κοντά στην αμυγδαλή λόγο μόλυνσης (αμυγδαλίτιδα). Άτομα που υπέφεραν από περιαμυγδαλικό απόστημα προτιμούν την αμυγδαλεκτομή προς αποφυγή μελλοντικής επανεμφάνισης του αποστήματος.
Οι αμυγδαλές επίσης, αφαιρούνται εάν υπάρχει η οποιαδήποτε υποψία κακοήθειας (καρκίνου). Αυτό, είναι ύποπτο συνήθως όταν υπάρξει ταχεία αύξηση στο μέγεθος της αμυγδαλής, έλκος ή αιμορραγία. Ο καρκίνος βέβαια, στις αμυγδαλές είναι εξαιρετικά σπάνιος.

Τι συμβαίνει πριν την εγχείρηση;
Ενημερώστε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας εάν λίγο πριν την εγχείρηση υποφέρετε από κάποιο κρυολόγημα ή πονόλαιμο γιατί μπορεί να είναι καλύτερα να αναβληθεί η εγχείρηση μέχρι την ανάρρωση σας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο χειρουργός εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα μελανιάσματος ή ιστορικό αιματολογικών προβλημάτων στην οικογένεια.

Πως επιτελείται η εγχείρηση;
Η εγχείρηση επιτελείται κάτω από γενική αναισθησία. Οι αμυγδαλές αφαιρούνται μέσα από το στόμα και μετά καυτηριάζεται η αιμορραγία. Η εγχείρηση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Για πόσο καιρό θα είμαι εγώ ή το παιδί μου στο νοσοκομείο;
Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για ένα βράδυ μετά την εγχείρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα, αναλόγως των περιστάσεων.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Η αμυγδαλεκτομή είναι σχετικά μια ασφαλής εγχείρηση, αλλά κάθε εγχείρηση εμπεριέχει κάποια μικρά ρίσκα. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η αιμορραγία. Σε γενικές γραμμές, περίπου 2 στα 100 παιδιά θα τύχουν αυτής της επιπλοκής και θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο νοσοκομείο και 1 από αυτά τα παιδιά θα χρειαστεί να ξαναπάει στο χειρουργείο για να σταματήσει η αιμορραγία. Όσον αφορά τους ενήλικες, 5 στους 100 θα υποστούν αιμορραγία και θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο νοσοκομείο αλλά μόνο 1 στους 100 θα πρέπει να ξαναπάει χειρουργείο.

Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;
Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν ναυτία και εμετό τις πρώτες ώρες μετά την εγχείρηση αλλά με τα κατάλληλα φάρμακα επανέρχονται σύντομα στο φυσιολογικό.
Ο λαιμός θα πονάει για περίπου 7 μέρες.
Είναι πολύ σημαντική η συστηματική χρήση παυσίπονων για αυτό το χρονικό διάστημα.
Αποφύγετε την χρήση ασπιρίνης γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
Είναι επίσης σημαντική η λήψη κανονικού καθημερινού φαγητού όπως και άφθονων υγρών. Η μάσηση τσίχλας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αποφεύγετε τα καυτερά φαγητά.
Η άλλη ενόχληση που παρατηρείται κάποτε είναι ο πόνος στα αυτιά. Αυτό είναι φυσιολογικό και παροδικό. Συμβαίνει γιατί κάποια νεύρα στο λαιμό και τα αυτιά επικοινωνούν.
Ο λαιμός σας όταν κοιτάξετε στο στόμα σας εσείς ή το παιδί σας θα είναι καλυμμένος με ένα άσπρο στρώμα. Αυτό και πάλι είναι φυσιολογικό καθώς η πληγή επουλώνεται.
Οι ενήλικες και τα παιδιά συνήθως χρειάζονται 10 με 14 μέρες απουσίας από την δουλειά ή το σχολείο. Απαιτείται ξεκούραση στο σπίτι μακριά από πολύ κόσμο και χώρους με καπνό.

Η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή!

Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία από το στόμα σας ή από το στόμα του παιδιού σας πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ή να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου το συντομότερο.