Τι είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος;
Το διάφραγμα είναι ένα λεπτό κομμάτι χόνδρου και οστού, που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και την χωρίζει σε δύο μέρη. Στους ενήλικες έχει μήκος περίπου 7 εκ.

Σε μερικούς ανθρώπους το διάφραγμα είναι κυρτό. Αυτό προκαλεί απόφραξη της μύτης είτε στην μια είτε και στις δύο μεριές. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω λανθασμένης ανάπτυξης του διαφράγματος. Η εγχείρηση γίνεται για την διόρθωση αυτής της κύρτωσης.

Γιατί χρειάζεται η εγχείρηση;
Αν υποφέρετε από βουλωμένη μύτη λόγω κυρτού διαφράγματος, τότε η εγχείρηση μπορεί να βοηθήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται διόρθωση του διαφράγματος ούτως ώστε να δημιουργηθεί πρόσβαση για άλλες επεμβάσεις, όπως διάνοιξη των παραρρίνιων κόλπων (ιγμορείων).

Η εγχείρηση δεν αλλάζει την εξωτερική εμφάνιση της μύτης. Μερικές φορές το κύρτωμα στο διάφραγμα μπορεί να συνυπάρχει με ένα εξωτερικό στράβωμα της μύτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εγχείρηση διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί με ρινοπλαστική.

Χρειάζομαι απαραιτήτως την εγχείρηση;
Αν μπορείτε να ζήσετε με την κλειστή μύτη που προκαλεί το κυρτό διάφραγμα, τότε δεν υπάρχει λόγος για εγχείρηση. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε.

Πως επιτελείται η εγχείρηση;
Η εγχείρηση διαρκεί γύρω στα 30-45 λεπτά και επιτελείται σχεδόν πάντοτε κάτω από γενική αναισθησία. Οι τομές είναι όλες εσωτερικές, μέσα στην μύτη. Δεν υπάρχουν ουλές ή μελανιάσματα εξωτερικά.

Η τομή γίνεται στο εσωτερικό της μύτης και το διάφραγμα διορθώνεται με την μερική αφαίρεση χόνδρου και οστού που επιτρέπει την μετακίνηση του διαφράγματος στο μέσο της μύτης (swinging door septoplasty). Στη συνέχεια το διάφραγμα στερεώνεται στην ορθή θέση με την βοήθεια ραφών. Πιο περίπλοκα κυρτώματα μπορεί να χρειαστούν ταυτόχρονη ρινοπλαστική καθώς το διάφραγμα πρέπει να αποσυνδεθεί και από τους εξωτερικούς χόνδρους της μύτης και το ρινικό οστό.

Στους περισσότερους ασθενείς δεν χρησιμοποιούμε ταμπον (γάζες) – αντί για αυτά, κάποτε χρησιμοποιουμε αποροφήσιμα υλικά, που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν και διαλύονται μόνα τους. Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν ειδικά ταμπόν ή και νάρθηκες (μικρά κομμάτια από πλαστικό) μέσα στη μύτη, για να σταματήσει πιθανή αιμορραγία και προς αποφυγή άλλων επιπλοκών. Αν (σπάνια) αυτά τοποθετηθουν, αφαιρούνται εντός 24 ωρών μετά την εγχείρηση. Οι νάρθηκες, αν τοποθετηθούν, αφαιρούνται μετά από 3-4 μέρες.

Τι γίνεται μετά την εγχείρηση;
Είναι αναμενόμενο να υπάρχει κάποια ευαισθησία στη μύτη για μερικές εβδομάδες.

Πρέπει να αποφεύγετε να φυσήξετε την μύτη σας για λίγες μέρες για να μην αιμορραγήσει. Αν θέλετε να φταρνιστείτε τότε κάνετε το με το στόμα ανοιχτό για να προστατέψετε την μύτη σας. Αν στάξει λίγο αίμα ανακατεμένο με άλλα υγρά από την μύτη σας μην ανησυχήσετε. Αυτό είναι συνηθισμένο τις πρώτες λίγες μετεγχειρητικές ημέρες.

Η μύτη θα είναι επίσης βουλωμένη ωσάν να έχετε κρυολόγημα για 10-14 μέρες μετά την εγχείρηση. Αυτό μπορεί να βοηθηθεί με κάποιες σταγόνες ή σπρέι που θα πάρετε από τον γιατρό σας.

Μπορεί να πρέπει να τοποθετηθούν κάποια ράμματα μέσα στην μύτη κατά την διάρκεια της εγχείρησης. Αυτά είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό και διαλύονται από μόνα τους.

Για πόσο καιρό πρέπει να απουσιάσω από την δουλειά;
Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για ένα βράδυ. Σε μερικές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι του την ίδια μέρα μετά την εγχείρηση.

Στο σπίτι χρειάζεται ξεκούραση για περίπου μια εβδομάδα. Αν η δουλειά σας είναι χειρωνακτική και περιλαμβάνει σήκωμα βαριών αντικειμένων τότε η απουσία από την δουλειά συνιστάται για 2 εβδομάδες. Τα αθλήματα με κίνδυνο τον τραυματισμό της μύτης πρέπει να αποφεύγονται για περίπου ένα μήνα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από την εγχείρηση;
Η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος είναι ασφαλής αλλά πάντα υπάρχουν μικρά ρίσκα όπως σε κάθε εγχείρηση. Κάποιες φορές η μύτη μπορεί να αιμορραγήσει μετά την εγχείρηση. Αυτό μπορεί να συμβεί στις πρώτες 6-8 ώρες, ή και 5-10 μέρες μετεγχειρητικά. Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί επιστροφή στο χειρουργείο για να σταματήσει.

Κάποια μόλυνση στην μύτη μετά την εγχείρηση είναι πολύ σποραδική, αλλά αν συμβεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τον γιατρό σας.
Πολύ πιο σπάνια, λόγω της επέμβασης, μπορεί να δημιουργηθεί μια διάτρηση, δηλ. μια τρύπα στο διάφραγμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σφύριγμα στην μύτη κατά την διάρκεια της αναπνοής, όπως επίσης κάποτε και κρούστες, βούλωμα και περιστασιακή αιμορραγία.

Υπάρχει κάποια εναλλακτική θεραπεία;
Μόνο χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει ένα κυρτό διάφραγμα. Όμως, φαρμακευτική αγωγή με σπρέι ή σταγόνες στη μύτη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του οιδήματος που συντείνει στο βούλωμα.