Τι είναι η Μικρολαρυγγοσκόπιση;

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία εξετάζεται ο Λάρυγγας με μικροσκόπιο κάτω από γενική αναισθησία.

Γιατί μπορεί να χρειαστείτε αυτή την επέμβαση;

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τον λάρυγγα σας όπως βραχνάδα, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να το εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια. Αυτό γίνετε με ένα κοντό μεταλλικό σωλήνα που ονομάζεται λαρυγγοσκόπιο το οποίο εισάγεται δια μέσου του στόματος και τοποθετείται ακριβώς πάνω από το λάρυγγα. Ακολούθως, χρησιμοποιείται μικροσκόπιο για εξέταση του λάρυγγα και αντιμετώπιση του προβλήματος με μικροχειρουργικά εργαλεία. Περιστασιακά γίνετε χρήση laser αναλόγως του προβλήματος.

Ότι αφαιρεθεί από τον λάρυγγα στέλνεται για ιστοπαθολογική ανάλυση στο εργαστήριο για να βοηθήσει στη διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία του προβλήματος. (Βιοψία)

Ο χρόνος διάρκειας της επέμβασης ποικίλει.

Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;

Θα νιώσετε κάποιο πονόλαιμο αλλά αυτό αντιμετωπίζεται σύντομα και αποτελεσματικά με απλά παυσίπονα.

Ο αυχένας σας μπορεί επίσης να είναι πιασμένος για λίγο.

Χρειάζεται πλήρης αφωνία για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την εγχείρηση. Επίσης θα χρειαστείτε κάποια φάρμακα για την μείωση της λαρυγγοφαριγγικής παλινδρόμησης οξέως από το στομάχι για μερικές βδομάδες.

Μπορείτε να φάτε και να πιείτε αργότερα την ίδια μέρα.

Μπορείτε επίσης να γυρίσετε στο σπίτι την ίδια μέρα μετά την επέμβαση αλλά σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση;

Η επέμβαση είναι πολύ ασφαλής. Συνήθως θα νιώσετε λίγο πονόλαιμο για μερικές ώρες μετά. Υπάρχει επίσης ένα μικρό ρίσκο ζημιάς στα δόντια από το λαρυγγοσκόπιο αν και αυτά πάντοτε προστατεύονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ειδοποιήστε τον γιατρό σας ή τον αναισθησιολόγο αν έχετε δόντια που κουνιούνται ή ξένα δόντια.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά;

Συνίσταται ξεκούραση της φωνής για μερικές μέρες. Αυτό εξαρτάται από το είδος της δουλειάς σας.