Τι είναι τα σωληνάκια και ποιος ο ρόλος τους;

Τα σωληνάκια είναι πολύ μικρά πλαστικά αντικείμενα που τοποθετούνται σε μια τεχνητή τρύπα στο τύμπανο του αυτιού. Ο ρόλος τους είναι ο εξαερισμός του μέσου αυτιού. Ορισμένα άτομα (παιδιά και ενήλικες) δημιουργούν υγρό στην περιοχή του μέσου αυτιού πίσω από το τύμπανο. Αυτό, είναι πολύ συχνό στα μικρά παιδιά αλλά μπορεί να συμβεί και στους ενήλικες. Δεν είναι γνωστά ακόμα τα κύρια αίτια αυτού του προβλήματος. Ένας μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών θα δημιουργήσουν υγρό στο μέσο αυτί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν αποτελεί πάντοτε πρόβλημα. Χρειάζεται θεραπεία μόνο εάν αυτό προκαλεί προβλήματα στην ακοή ή στην ομιλία, ή ακόμα και εάν προκαλεί συνεχείς μολύνσεις. Τα σωληνάκια συνήθως παραμένουν στο αυτί από έξι μέχρι δώδεκα μήνες ή και λίγο περισσότερο και αποβάλλονται αυτόματα με την ανάπτυξη του τυμπάνου του αυτιού. Μπορεί η αποβολή τους από το αυτί να μην γίνει αντιληπτή.

Χρειάζεται το παιδί μου σωληνάκια;
Το υγρό στο αυτί συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του αλλά αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Συνήθως, δε χρειάζεται επέμβαση στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση, γιατί περίπου μισά από αυτά τα παιδιά καλυτερεύουν από μόνα τους σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Μετά από τρεις μήνες το παιδί πρέπει να επανεξεταστεί από το γιατρό και να αποφασιστεί εάν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.

Εάν το υγρό στο αυτί προκαλεί προβλήματα στην ακοή, την ομιλία ή και συχνές μολύνσεις στο αυτί, τότε ενδείκνυται η τοποθέτηση σωληνακίων. Βεβαίως, ακόμα και μετά την τοποθέτηση σωληνακίων υπάρχει ακόμα η πιθανότητα αναδημιουργίας του υγρού όταν τα σωληνάκια αποβληθούν από το αυτί. Αυτό συμβαίνει σε ένα στα τρία παιδιά με σωληνάκια. Σε αυτή την περίπτωση η επανατοποθέτηση των σωληνακίων είναι αναγκαία μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να επιλυθεί το πρόβλημα από μόνο του.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;
Κάποιοι γιατροί μπορεί να υποδείξουν αρχικά την χρήση σταγόνων ή σπρέι στη μύτη για να δουν αν βοηθούν. Κάποτε αυτά μπορεί να βοηθήσουν αν είναι ανεχτά από το παιδί. Τα αντιβιοτικά και τα αντισταμινικά δεν φαίνεται να βοηθούν.

Η αφαίρεση των αδενοειδών αποφύσεων (κρεατάκια) μπορεί επίσης να βοηθήσει και συνήθως ο ωτορινολαρυγγολόγος σας μπορεί να το επιτελέσει ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των σωληνακίων στο αυτί.

Επίσης, ακουστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυτερέψουν τα προβλήματα στην ακοή και στην ομιλία που δημιουργούνται από το υγρό στο αυτί.

Μπορώ εγώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω το παιδί μου;
Μπορείτε να μιλάτε καθαρά και να περιμένετε το παιδί να απαντήσει. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι σε θέση να κοιτάζει το πρόσωπο σας όταν του μιλάτε.
Φωνάξετε το παιδί σας με το όνομά του έτσι ώστε να σας βλέπει πριν αρχίσετε να του μιλάτε.

Πληροφορήστε τους νηπιαγωγούς ή τους δασκάλους του παιδιού σας ότι έχει πρόβλημα ακοής και φροντίστε να κάθεται σε μπροστινό θρανίο, κοντά στο δάσκαλο στην τάξη.

Τι γίνεται μετά την εγχείρηση;
Συνήθως, δεν υπάρχει κανένας πόνος μετά την τοποθέτηση σωληνακίων στο αυτί. Εάν προκύψει κάτι τέτοιο δώστε στο παιδί κάποιο απλό παυσίπονο μέχρι να περάσει.

Η ακοή του παιδιού καλυτερεύει αισθητά σχεδόν αμέσως. Ορισμένα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι όλα ακούγονται πολύ δυνατά μέχρι να συνηθίσουν στην κανονική ακοή και πάλι. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές μέρες. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο την επομένη της εγχείρησης.

Τι γίνεται με τις μολύνσεις στο αυτί και τα σωληνάκια;
Τα περισσότερα άτομα με σωληνάκια δεν προσβάλλονται από μολύνσεις στο αυτί. Αν διαπιστώσετε έκκριση κιτρινωπού υγρού από το αυτί , αυτό μπορεί να σημαίνει μόλυνση. Σ’ αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος συνήθως θα σας συστήσει αντιβιοτικές σταγόνες για λίγες μέρες μέχρι το πρόβλημα να λυθεί. Αντιβιοτικά χάπια ή σιρόπια συνήθως δε βοηθούν.

Μπορεί το παιδί μου να κολυμπά με τα σωληνάκια;
Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να κολυμπά σε περίπου δύο βδομάδες μετά την εγχείρηση. Η χρήση ωτοασπίδων συνήθως δε χρειάζεται. Η τρύπα στο σωληνάκι είναι πολύ μικρή για να αφήσει το νερό να περάσει πίσω από το τύμπανο. Αυτό που μπορεί να αφήσει νερό να περάσει είναι η αλλαγή στις πιέσεις που δημιουργείται με τις καταδύσεις. Γι’ αυτό οι βουτιές και οι καταδύσεις στο νερό απαγορεύονται.
Επίσης, χρειάζεται και η αποφυγή εισδοχής ακάθαρτου νερού ή και νερού με σαπούνι και σαμπουάν στο αυτί. Γι’ αυτό το λόγο στο μπάνιο χρειάζεται η χρήση ωτοασπίδων.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω για τα σωληνάκια;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τις πτήσεις. Αν τα σωληνάκια είναι στην θέση τους και δεν είναι βουλωμένα τότε η αλλαγή πιέσεων στο αεροπλάνο δε δημιουργεί πόνο.

Λίγες μέρες μετά την εγχείρηση χρειάζεται ένα ακουόγραμμα για να επιβεβαιωθούν τα επίπεδα της ακοής.

Με την αποβολή των σωληνακίων από το αυτί, κάποτε παραμένει μια μικρή τρύπα στο τύμπανο (διάτρηση). Αυτή συνήθως, επουλώνεται από μόνη της. Σε περίπτωση που δεν επουλωθεί και δημιουργεί προβλήματα μπορεί να χρειαστεί κάποια επέμβαση για τη διόρθωση της μεταγενέστερα.

Τα σωληνάκια μπορεί να αφήσουν κάποιο σημάδι στο τύμπανο. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την ακοή.